Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τι Πρέπει Να Ξέρουμε Για Την Υπέρταση...Ο Δολοφόνος Που Λέγεται Υψηλή Πίεση...

     Η υψηλή πίεση είναι ο πιο ύπουλος εχθρός του ανθρώπου. Απόδειξη ότι το άτομο ανακαλύπτει τυχαία πως πάσχει από Υπέρταση. Οι περισσότεροι αγνοούν το μέγεθος του κινδύνου της υψηλής πίεσης. Και μόνο, δυστυχώς, ένας στους πέντε ασθενείς ελέγχει φαρμακο-διαιτητικά την πίεσή του. Έτσι η υπέρταση συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους από εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα.  Ποιός όμως έχει παθολογικά υψηλή πίεση; Η πίεση μετριέται ιατρικά σε εκατοστά στήλης υδραργύρου. Υπερτασικός είναι εκείνος που έχει πάνω από 25 για τη μεγάλη και πάνω από 9 για τη μικρή.  
     Το μεγαλύτερο νούμερο δηλώνει τη συστολική πίεση και το μικρό την διαστολική(της καρδιάς). Είναι ιατρικά βέβαιο ότι η υπέρταση ΄΄κόβει μέρες ζωής΄΄ από τους ανθρώπους. Ακόμα, έχει επιβεβαιωθεί ότι τα άτομα που ελέγχουν αποτελεσματικά την πίεσή τους παθαίνουν πολύ λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια. 

Πρόληψη της υπέρτασης: 
Απώλεια βάρους αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. 
Αύξηση αερόβιας φυσικής δραστηριότητας ( 30 – 45 λεπτά/ ημέρα).
Διακοπή καπνίσματος.
Καταπολέμηση του άγχους.
Συχνή εξέταση της αρτηριακής πίεσης.
Σωστή διατροφή.

Όσο αφορά στη Σωστή διατροφή: 
Περιορισμός  αλατιού και τροφίμων που αποτελούν πηγές Na (αλλαντικά, παστά τρόφιμα, τουρσί, ψωμί, έτοιμες σάλτσες, dressings κ.α.). Αντικατάσταση αλατιού με λεμόνι, ξύδι και μπαχαρικά. Κατανάλωση τουλάχιστον δυο μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως (κατά προτίμηση με 1-2% λιπαρά), για την κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο. 
Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, όσπρια κλπ. 
Αποφυγή τηγανίσματος.
Μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. 
Αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με άπαχο κρέας (ψάρι –κοτόπουλο).
Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης και φρουκτόζης, ειδικά αν τα τριγλυκερίδια 
ορού είναι αυξημένα. 
Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου